הכל על בחירת הפויקה ואביזריו

פויקה - סיר הסירים

  1. סיר פויקה הוא קדרת ברזל עתירת מוניטין מאז ימי הביניים. קדרה עתיקה זו מנציחה את צורתה ותכולתה במשך מאות שנים, מתכולה של ליטר ועד 40 ליטר.
  2. הפויקה שנכחד באירופה נשתמר הודות לאפריקנרים בדרום אפריקה המשמרים בקנאות את מורשתם מאז ההגירה מאירופה. בשפת האפריקנס זה נכתב: potjie אבל נהגה poy-key ומשמעות המילה היא סיר קטן ועגול. סיר כדורי זה עשוי ברזל יציקה עבה ונשען על 3 רגליים. הוא נועד לשימוש בגחלים ומהווה מוקד במדורת השבט. הפויקה המקורי בארץ הובא לארץ מדרום אפריקה כבר בסוף שנות התשעים.
  3. ייחודה של קדרת הפויקה היא בחום המתפשט באופן שווה על כל מעטפת הסיר. גם העובדה שתחתית הסיר כדורית גורם לסירקולציה מתמדת של הנוזלים בתבשיל והתוצאה היא בישול איטי ואיכותי לכל מי שהתנסה בכך.
  4. בעשור האחרון הטרנד של בישול שטח מסביב לפויקה הולך ומתפשט. זה החל ביחידות העילית בצבא וחדר לטיולי השטח, לחוגי בישול ולמארגני קייטרינג ייחודיים. בד בבד עם אימוץ הפויקה כמלך בישול השטח, מתרחב השימוש בקדרות ברזל, מחבתות ומשטחי צלייה בבית, בחצר ובשטח.
  5. הפויקה ממותג S.A.P מיוצר מחומרים ראשוניים (עפרת ברזל מועשרת בפחמן עפ”י פורמלה בלעדית ולא מברזל ממוחזר!). כל סוגי הפויקה נמסרים ללקוח בציפוי כפול (Double Iron coating), השחמה + דונג דבורים למניעת חלודה.

איכותו של כל פויקה נקבעת על פי שלושה פרמטרים עיקריים:
1. איכות הברזל ממנו הוא מיוצר (ברזל ראשוני או ברזל ממוחזר).
2. טבעות היקפיות (לפחות 3 טבעות בהיקף הפויקה) לחיזוק הפויקה מפני שבירה מכנית.
3. עובי עבה ואחיד של דופן הסיר – חשוב מאד לתוצאת הבישול – אזורים חמים יותר וחמים פחות.

הנחיות חשובות לפויקה:
– יש לקרוא ולבצע את הטיפול התחזוקתי באופן שוטף וללא עיגול פינות בטיפול הראשוני וטיפול הקבע. דף טיפול מופיע בחנות.
– לנוחיותכם מספר מתכוני פויקה + טבלת המרה של כל סוגי הפויקה (גודל ונפח).
– מומלץ מאד לרכוש ידית הוצאה” מהאש גם מבחינה בטיחותית וגם מבחינת נשיאת הפויקה מהמדורה לשולחן. ראו הסבר לרכישת ידית מתאימה לכל סוג פויקה במפרט הטכני של כל ידית כאשר בעיקרון: לפויקה 3 וגדול יותר נדרשת ידית קצרה, לפויקה 2 ומטה ידית ארוכה.
– מומלץ מאד לרכוש “מגביה פויקה מעל הגחלים”זהו מתקן פשוט קטן וקל שנועד להרים את הפויקה מעל לגחלים וליצור מרווח של כ 6-7 ס”מ בין הפויקה לגחלים (כידוע פויקה עם רגליים שוקע בתוך הגחלים)

פויקה עם או בלי רגליים?
פויקה ללא רגליים עדיף בכל פרמטר על פויקה עם רגליים (למעט פרמטר ה”תדמית המוכרת” והיופי)  וזאת מהסיבות הבאות:
1. הפויקה יציב יותר – מרכז כובד נמוך יותר ומתנהל כ”נחום תקום”.
2. פחות סיכוי לשריפת התבשיל (התחתית של הפויקה בלי הרגליים עבה כמעט כפליים מפויקה עם רגליים וזאת בגלל תוספת מתכת לשיטוח הבסיס בצד החיצוני של הפויקה – לידיעתכם: האשליה כאילו הרגלים נושאות את הפויקה מעל הגחלים אינה אלא אשליה בלבד, כל פויקה עם רגליים שוקע בגחלים עד תחתית הסיר ב 90% מהמקרים!!!
3. הסיכוי לשבר מכני אפסי.
4. פויקה ללא רגליים נועד ונוצר מלכתחילה ליישום האפשרות של בישול פויקה בבית על גז או בתנור אפיה, אך בדיעבד הסתבר כי גם בבישול שטח הוא עדיף על פויקה עם רגליים.
5. תופס פחות נפח ברכב ביציאה לטיול.
6. קיימים כיום שלושה סוגי פויקה ללא רגליים: פויקה מס’ 1, 2 ו- 3.
 ולמי שנגמרו לו השימושים בפויקה או רוצה גם וגם – הנה שימוש יעיל נוסף בפוייקה :

 

הוראות תחזוקה

תהליך הניקוי לאחר בישול בסיר פויקה

אביזרים וכלים נוספים מומלצים לבישול בפויקה

פויקס ואביזרים